Language  
Site in constructie
Skip Navigation Links
Interdealer >  Serviciile noastre  >  Investitii in produse derivate
Untitled Page

      Investitia in produse derivate

            Contractele futures: contractul futures este o obligatie asumata intr-o piata organizata, de a cumpara/vinde un anumit activ (monetar, financiar, marfa), la o anumita data in viitor, la pretul stabilit in momentul incheierii tranzactiei. Specific contractelor futures este faptul ca toate elementele contractului, cu exceptia pretului, sunt standardizate. Elementele standardizate ale contractului futures: unitatea de tranzactionare, cotatia, pasul, limita de oscilatie zilnica, marjele de risc, scadenta, lichidarea la scadenta. Pentru a tranzactiona contracte futures, un client trebuie, mai intai, sa depuna la societatea de brokeraj o suma de bani numita marja. Aceasta marja este o garantie ca cel care castiga isi va incasa banii, iar cel care pierde ii va plati. Tranzactiile futures nu se finalizeaza cu livrarea activului suport, de la baza contractului. Aproape toate tranzactiile futures se lichideaza prin plata in lei a diferentelor dintre pretul la care a fost realizat contractul si pretul activului suport la scadenta. O alta varianta este lichidarea contractului inainte de scadenta, printr-o operatiune de sens contrar (vanzare in cazul in care s-a inceput cu o cumparare).

            Optiunile: Optiunile sunt contracte standardizate care dau cumparatorului lor dreptul dar nu si obligatia de a cumpara/vinde un anumit activ suport – marfa, titlu financiar sau instrument monetar – la o data viitoare, la pretul stabilit in momentul incheierii tranzactiei. In schimbul acestui drept, cumparatorul optiunii, va plati o suma, numita prima, vanzatorului acesteia. Prima este singurul element negociabil, in cazul optiunilor, restul elementelor fiind standardizate, chiar si pretul la care se va realiza tranzactia, numit pret de exercitare. Optiunile tranzactionate la B.M.F.M.S. au ca activ suport contracte futures, deci dau cumparatorului dreptul de a cumpara/vinde contracte futures. Atunci cand cumparatorul decide sa isi exerci exercite dreptul de a cumpara/vinde conferit de optiune, vanzatorul este obligat sa se constituie in contraparte.

            Prin insasi constructia lor, derivatele beneficiaza de un efect de amplificare a castigurilor si a pierderilor. Tranzactionarea instrumentelor financiare derivate presupune cunoasterea atat a pietei derivatelor cat si a pietei spot.

            Toate tranzactiile pe instrumente financiare derivate implica risc si nu exista nici o strategie de tranzactionare care sa il elimine complet. Se pot pierde sume substantiale in perioade foarte scurte de timp. Sumele pierdute sunt potential nelimitate si pot depasi depozitul initial plasat in contul de tranzactionare deschis la intermediar. Acest fapt se datoreaza in principal efectului de levier care permite, prin intermediul unei sume mici de bani, accesul la active suport cu valoare de cateva ori mai mare. Daca o persoana considera ca nu este compatibila cu acest profil ridicat de risc, este de preferat sa nu angajeze operatiuni cu derivate.  

            Tranzactiile intra-day cu instrumente financiare derivate presupun riscuri speciale. La fel ca si in cazul oricarui produs financiar, persoanele care cumpara si vand acelasi instrument derivat in cursul unei zile pentru a profita de miscarile de pret intra-day, se supun unor riscuri speciale incluzand comisioane, expunerea la efectul de levier si concurenta cu traderi experimentati. Drept urmare, investitorii nu ar trebui sa plaseze pe aceasta piata bani pe care nu isi  permit sa-i piarda.   

            In cazul instrumentele financiare derivate trebuie mentionat faptul ca riscurilor specifice li se adauga cele aferente activului suport. Piata instrumentelor derivate, respectiv futures si options, este caracterizata printr-o volatilitate ridicata si printr-un risc superior celei de actiuni si obligatiuni. 

            Specific contractelor futures, se deosebeste riscul de pozitie,  atunci cand piata evolueaza in alt sens decat cel preconizat de investitor. De aceea la sistemul de tranzactionare in marja, marjele sunt calculate luandu-se in considerare coeficientul de risc al activului suport.

            Riscul marcarii la piata se manifesta prin miscarile in cont in functie de evolutia cursului. Altfel spus, in cazul unei evolutii defavorabile, apare riscul de apel in marja, care poate duce la inchiderea fortata a pozitiilor detinute si la marcarea pierderii.

            Pentru contractele options se poate adauga riscul de exercitare, care apare in momentul in care, prin pozitia de vanzator al unei optiuni, investitorul este expus pretului defavorabil, prin exercitarea de catre cumparator a optiunii.

 


INDICE VALOARE VARIATIE
BET-FI %
BET-C %
BET %
Sursa BVB

INDICE BID ASK CHANGE
DJIA
S&P 500
DAX 30
FTSE 100
EUR/USD
AUR
AUR
 
Termeni si conditii  |   Site map   |  Contact
Bursa de valori Bucuresti
www.bvb.ro
  Comisia nationala de valori Mobiliare
www.cnvmr.ro
  Bursa monetar financiara si de marfuri Sibiu
www.sibex.ro
 
Copyright 2009 Interdealer.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de confidentialitate.
ATENTIE! Site-ul www.interdealer.ro functioneaza la parametrii optimi folosind unul din browserele Internet Explorer sau Mozilla Firefox.