Language  
Site in constructie
Skip Navigation Links
Interdealer >  Serviciile noastre  >  Investitii in titluri cu venit fix
Untitled Page

Investitia in titluri cu venit fix

Obligaţiunile sunt titluri financiare negociabile, care conferă deţinătorului un drept de creanţă asupra emitentului acestor titluri. O obligatiune este un titlu de credit pe termen lung (peste un an). Societatile comerciale sau administratiile publice locale/centrale emit obligaţiuni în vederea obţinerii de împrumuturi publice de la o masă de creditori sau pentru realizarea unei plus valori cu ocazia revânzării acestora. Obligatiunile sunt intr-o oarecare masura similare cu imprumuturile bancare, dar o emisiune de obligatiuni presupune publicitate, oferta catre public si vanzarea propriu zisa catre investitori. De asemenea in general obligatiunile emise sunt listate pe o piata secundara organizata. Pretul obligatiunii poate varia cu +/- 15% fata de pretul de referinta in cadrul unei sedinte de tranzactionare.

Riscurile pe care le implica investitia in obligatiuni :

Riscul de rata al dobanzii: este determinat de incertitudinea veniturilor viitoare datorita volatilitatii ratelor de dobanda. Evolutia impredictibila a ratei dobanzii face greu de prognozat randamentul pe care il vor primi investitorii pana la scadenta. se manifesta prin inregistrarea unor pierderi de catre detinatorul de obligatiuni ca urmare a ratei dobanzii pe piata.

 Riscul de rascumparare inainte de scadenta: in cazul obligatiunilor cu clauza de rascumparare emitentii pot apela la clauza de rascumparare inainte de scadenta. Apare astfel o incertitudine legata de fluxurile de numerar pe care le poate incasa detinatorul de obligatiuni si riscul de reinvestire a sumelor obtinute in cazul in care obligatiunile sunt rascumparate inainte de maturitate, intr-un moment in care ratele dobanzii pe piata inregistreaza un nivel mai scazut.

 Riscul de credit: imposibilitatea totala sau partiala a emitentului de a plati obligatiile asumate catre investitori: dobanzile si/sau principalul obligatiunilor. Investitia in obligatiuni nu este garantata printr-un mecanism de protectie de tipul Fondului de Garantare a Depozitelor din sistemul bancar.

Riscul inflatiei: reprezinta posibilitatea ca valoarea viitoare a investitiei sau a venitului atasat sa fie erodata de efectul inflatiei.


INDICE VALOARE VARIATIE
BET-FI %
BET-C %
BET %
Sursa BVB

INDICE BID ASK CHANGE
DJIA
S&P 500
DAX 30
FTSE 100
EUR/USD
AUR
AUR
 
Termeni si conditii  |   Site map   |  Contact
Bursa de valori Bucuresti
www.bvb.ro
  Comisia nationala de valori Mobiliare
www.cnvmr.ro
  Bursa monetar financiara si de marfuri Sibiu
www.sibex.ro
 
Copyright 2009 Interdealer.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de confidentialitate.
ATENTIE! Site-ul www.interdealer.ro functioneaza la parametrii optimi folosind unul din browserele Internet Explorer sau Mozilla Firefox.